En dåpskjole som har gulnet under haken der bl.a. spytt har vært med på å nedbryte fibrene.

Samme kjole har her gjennomgått en regenerering der fibrene er gjenopbygget og gulningen forsvunnet.

UV OG USYNLIGE FLEKKER

Først må det kartlegges hva problemet er. Dette innebærer en UV- test for å se etter flekker som ikke er synlige for det blotte øye. Disse flekkene er ikke mindre nedbrytende for plagget enn de synlige. Har det blitt brukt optiske blekemidler som over tid nedbryter og gulner, vil man kunne se det med en UV-lampe.

På dåpskjoler kan spytt/sikkel være skjult, på mørkt ullstoff kan det være fettflekker som ikke synes. Fett både fra noe som er sølt på, men også det naturlige fettet som produseres av huden vår, vil oksidere til en fettsyre som nedbryter tekstiler over tid. Det er derfor viktig å holde et godt vedlikehold av tekstiler du ønsker skal se flott ut i lang tid.

 

SKADEDYR

Hos Norsk tekstilbevaring bruker vi frysning til under          -20 grader Celsius mot skadedyr . Det er effektivt og skånsomt mot tekstilene.

Har møll eller andre insekter allerede forsynt seg, eller har du fått revner eller andre skader? Da kan det fremdeles være mulig å få den flott igjen, men jeg må se plagget for å kunne vurdere det.

 

JORDSLAG OG KJELLERLUKT

Har du lagret tekstiler på et sted med høy luftfuktighet kan det lett oppstå kjellerlukt og/ eller jordslag. Kjellerlukt og jordslag er et resultat av vekst av mikroorganismer, det vil si sopp eller bakterietyper. Disse kan forårsake allergiske plager, og er ikke uproblematiske å få vekk hvis det skal tas hensyn til hvor høy temperatur eller hvor sterke midler fiberet tåler. Skal man ikle seg finstasen holder det jo ikke bare å se godt ut, det skal helst lukte bra også!

MATERIALETRETTHET

Jo eldre plagget ditt er jo større krav stiller det til behandling og oppbevaring. Det gis gode råd på nettet til hvordan man skal henge opp sin bundad så vekten ikke bæres på de skrøpeligste stedene. Er tekstilet virkelig gammelt (dåpskjoler og bunader som har blitt arvet gjennom flere generasjoner) så kan det være en for stor påkjenning at plagget henger, og man må vurdere om det burde legges horisontalt i syrefritt papir for å holde på materialstyrken.

 

VASK

Når det rengjøres hos Norsk tekstilbevaring, blir plagget lagt ned på et spesialkonstruert lavtrykksbord som gir maksimal gjennomstrømning og minimalt med stress for tekstilet, og vann og rengjøringsmiddler blir sprøytet på.

Det innebærer ingen risiko å vaske ull, hvis man tar de rette forholdsreglene. Hvis tekstilet har flere farger foretas en fargeløpstest i forkant for å sikre at ingenting smitter av. Unngå friksjon, hold temperaturen jevn og anvend en såpe med riktig ph i forhold til fiberen.

 

OPPSUMMERING

For optimal behandling av de tekstilene du setter pris på, er det mange ting å ta hensyn til. Jeg hjelper deg gjerne med min faglige kompetanse, engasjement for bevaring og forkjærlighet for tekstilet som materiale og kulturbærer.

100 år gammel dåpskjole har blitt konservert og pakket med syrefritt silkepapir.

FINN OSS

 

Nedreveien 10, 3090 Hof          Telefon: 900 90 890          E-post: Vera@NOTB.no

 

 

 

ÅPNINGSTIDER

 

Mandag til Fredag 9-16, etter avtale

Få seneste nyther, film og historier om Norsk Tekstislbevaring på Facebook

Siden anvender informasjonskapsler

Godta